Ansiktsmasker är ett skönhetsknep som många investerar sin tid i. Kanske är de redan en del av din hudvårdsrutin, eller så har de blivit ett återkommande ”guilty pleasure” på fredagskvällarna. En välgörande ansiktsbehandling tycker vi är ett perfekt sätt att varva ner efter en lång vecka. Varför inte tappa upp ett bad, blanda ihop en hemmagjord ansiktsmask och slappna av med ett glas vin? Stressen kan du lämna utanför dörren.

En väl ihopblandad ansiktsmask kan göra underverk för din hy. De naturliga ingredienserna innehåller massor av ämnen som hjälper till att behandla torr, fet, känslig och åldrande hud – för att nämna några få. Känslan av att veta exakt vad som tillsätts gör att du slipper oroa dig för kemikalier och andra skadliga ämnen.

Fördelarna med att göra en egen ansiktsmask är många, till exempel att:

  • Det är enkelt och billigt
  • Du kan hitta ingredienserna hemma
  • Innehållet är helt naturligt
  • Masken kan skräddarsys efter dina behov
  • Din hy får hjälp på det sunda sättet – med mat i ansiktet!

För att få ut det mesta av din mask är det viktigt att du väljer ingredienser utifrån just din huds behov. Men det finns även en del andra saker att tänka på. I den här guiden får du 7 värdefulla tips för att din hemmagjorda ansiktsmask ska ge bästa resultat. När du är redo att börja blanda hittar du recept här:

8 hemmagjorda ansiktsmasker mot oljig hy
6 hemmagjorda ansiktsmasker mot torr hy
6 hemmagjorda ansiktsmasker för känslig hy
3 hemmagjorda ansiktsmasker mot pormaskar
5 hemmagjorda ansiktsmasker mot rynkor
4 hemmagjorda ansiktsmasker mot finnar och akne

#1 Var noga med renlighet

Se till att alltid vara ren om händerna och i ansiktet när du applicerar en ansiktsmask. En varm dusch innan applicering är särskilt bra eftersom den heta ångan avlägsnar smuts och öppnar upp porerna.

#2 Applicera på rätt sätt

Ansiktsmask, tips sminkborsteHur du på bästa sätt applicerar din hemmagjorda ansiktsmask beror på vad den innehåller. Oftast går det bra att massera in den med fingertopparna i mjuka cirkulerande rörelser. Ett fantastiskt tips är att använda en sminkborste för applicering. Borstens fina, mjuka strån kommer varsamt få in masken i huden, utan att du behöver bli kletig. Var försiktig när du närmar dig ögonen och applicera aldrig på ögonlocken, eftersom det kan orsaka sveda och irritation.

#3 Efterbehandla

För ett optimalt resultat är det viktigt att du efterbehandlar huden. Alla masker behöver sköljas av noggrant med varmt eller ljummet vatten och därefter kan du försiktigt torka av huden med en mjuk handduk. Avsluta alltid kuren med en fuktgivande kräm eller någon annan återfuktande produkt. Detta är ett viktigt moment eftersom vissa ingredienser kan torka ut huden, särskilt om du gör en ansiktsmask mot oljig hy. Genom att efterbehandla huden kan du bevara din nya strålande hy på lång sikt.

#4 Tänk ekonomiskt och hållbart

Ansiktsmask, tips färska ingredienserNär du gör din hemmagjorda ansiktsmask kan det vara svårt att veta hur mycket du behöver för en applicering. Du vill ju åt fördelarna med att använda färska ingredienser samtidigt som du vill slippa kasta resterna om det blir över. Men oroa dig inte för att göra för mycket, vi har en näst intill genialisk lösning! Genom att frysa ner dina rester i isbitsformar kan du spara de värdefulla ingredienserna för kommande bruk. Den kalla temperaturen bevarar näringsämnena och bekvämligheten av att alltid ha en mask i frysen kommer göra att du använder dem oftare. Storleken av en isbit brukar räcka perfekt till en applicering. När det är dags är det bara att ta fram en kub och låta den tina. Har du irriterad och kliande hy kan en nedkyld mask dessutom vara otroligt behaglig att ha i ansiktet.

#5 All mat passar inte all hud

Det kan vara spännande att experimentera sig fram i köket för att hitta de ingredienser som passar just din hudtyp. Dock är det inte säkert att din hy tål allt som går att äta. En del ingredienser bör du vara försiktigare med än andra. Citron är en sådan. Saften från citrusfrukten har uttorkande egenskaper och kan svida rejält om din hy redan är torr eller irriterad. Det är extra viktigt att du inte exponerar huden för solljus om du använder citron i din mask. Solens UV-strålar kan nämligen orsaka bränna och bilda otrevliga bruna fläckar. Även kryddor som kanel och cayennepeppar kan irritera huden om du använder för stora mängder eller om du har känslig hy.

#6 Testa masken innan den hamnar i ansiktet

Ansiktsmask, tips hud testSom sagt passar inte all mat all hud. Ifall du är osäker på om din hy tål de ingredienser du blandar i din ansiktsmask är det viktigt att du först testar den på någon annan del av kroppen. Applicera då masken på ett litet område på armen eller handen och låt den verka i upp till en timme. Så länge du inte upplever några negativa symptom bör den fungera i ansiktet utan problem. Skulle masken börja kännas obekväm eller irritera huden måste du genast tvätta av den.

#7 Keep it up!

Försök att få till en regelbunden användning av din hemmagjorda ansiktsmask, sikta på 1-2 gånger i veckan. Du kommer se mycket större skillnad om du låter ansiktsmasker bli en del av din hälsorutin.

Rekommenderade inlägg