Människor i alla åldrar kan få finnar eller akne, men vanligtvis uppstår det under ungdomsåren. Trots att finnar är något helt naturligt kan de påverka människor fysiskt, psykiskt och socialt. Dessutom kan både finnar och akne orsaka ärr och smärtsamma varblåsor. Det finns mängder av mediciner och produkter för att behandla dessa hudproblem. Dock är det inte ovanligt att de kommer med en rad bieffekter såsom rodnad, torrhet och kliande hud. Vill du få bukt med dina problem från grunden bör du hitta en permanent lösning som ger huden en naturlig välsignelse. Så varför inte ta saken i egna händer och testa någon av dessa hemmagjorda ansiktsmasker mot finnar och akne?

Det är självklart viktigt att komponenterna i masken tjänar just din hud. För bästa resultat finns det även en del andra saker du behöver tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 4 fantastiska recept!

Mynta och gurka

Ansiktsmask, finnar akne mynta

Gurkan i den här masken lugnar och svalkar din hy med sina antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper. Gurka innehåller även vitamin C som hjälper till att bevara hudens naturliga oljebalans. Mynta har antibakteriella och antiseptiska egenskaper som är ideala för finnar och akne.

Du behöver:

 • 10 myntablad
 • ½ gurka

Gör så här:

Skala gurkan och mosa eller mixa den till en puré. Hacka myntabladen och blanda i. Applicera masken i ansiktet och låt verka i 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten.

Gurkmeja, honung och yoghurt

Ansiktsmask, finnar akne gurkmeja

Gurkmeja är en ört som har många fördelar för finnar och aknebenägen hud tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter. Honung renar huden och absorberar överskott av olja samtidigt som den håller huden återfuktad. Yoghurt är en av de enklaste och mest effektiva ingredienserna i en ansiktsmask eftersom den lugnar och skonsamt exfolierar huden.

Du behöver:

 • ½ tsk gurkmeja
 • 1 msk honung
 • 1 msk yoghurt

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en skål tills du har en jämn smet. Applicera masken i ansiktet och låt verka i 15 minuter. Skölj av med varmt vatten.

Aloe Vera, vitamin E, honung och tea tree oil

Ansiktsmask, finnar akne vitamin

Aloe Vera lugnar och helar huden samtidigt som den ger en svalkande känsla. Tillsammans med vitamin E, även kallad ”skönhetsvitaminen”, berikar denna mask din hy med massor av näring som motverkar finnar och problematisk hy. Tea tree oil har bakteriedödande egenskaper som gör din hy ren och fräsch. Med en klick återfuktande honung har du en optimal mask för finnar och akne som ger din hy ett varmt och gyllene sken.

Du behöver:

 • 1 msk Aloe Vera gel
 • 1 kapsel Vitamin E
 • 1 msk honung
 • 3-4 droppar Tea tree oil

Gör så här:

Mixa Aloe Vera gel, vätskan från en vitamin E-kapsel, honung och några droppar tea tree oil i en skål och rör om. Applicera masken i ansiktet och låt den verka i 20 minuter. Tvätta ansiktet med varmt vatten.

Blåbär, yoghurt och citronsaft

Ansiktsmask, finnar akne blåbär

De naturliga alfahydroxisyrorna i citron hjälper skonsamt huden att bli av med döda hudceller. Yoghurt innehåller probiotiska bakterier som kan reducera bakterier i huden, som i sin tur kan ge upphov till finnar. Till sist är blåbär är rika på antioxidanter och vitamin C som stödjer hudens produktion av kollagen.

Du behöver:

 • 10 blåbär
 • 1 msk yoghurt
 • 1 tsk citronsaft

Gör så här:

Mosa blåbären med en sked och rör ner yoghurt och pressad saft från citron. Applicera masken i ansiktet och låt den verka i 15-20 minuter. Tvätta av med ljummet vatten.

Rekommenderade inlägg