Vill du ge ditt sovrum ett lyft? En ny sänggavel kan i så fall göra stor skillnad – och du kan göra en helt själv! Med enkla medel kan du få ett fantastiskt resultat och förvandla ett gäspframkallande rum till en mysig och stilfull fristad. Är ditt sovrum stort kan sänggaveln bli ett sätt att fylla ut och framhäva utrymmet. I ett litet rum kan den istället skapa magi utan att ta upp värdefulla kvadratmeter.

Det finns flera fördelar med att bygga en egen sänggavel. Du kan anpassa storleken som du vill och använda material du gillar. Färdigköpta sänggavlar kan vara dyra, men en hemmagjord kan du göra till en bråkdel av kostnaden. Det behöver inte heller vara ett svårt DIY-projekt. Med lite fantasi och en gnutta fingerfärdighet kan det faktiskt vara rätt enkelt. Du behöver inte ens använda stora och tunga skivor. Rent designmässigt finns det också massor av stilar att välja bland; modern, lantlig, antik eller kanske bohemisk?

Vi har samlat 24 förslag på hemmagjorda sänggavlar där du kan välja en som passar just ditt sovrum och din stil. Var och en av dem kommer väcka liv i ett trött utrymme utan att spräcka din budget. Ännu bättre är att vissa av dem tar mindre än en timme att göra. Skrolla vidare och låt dig inspireras!

1. Fönster

Med dessa rundade fönster skapar Kara Rosenlund en unik och dramatisk look i sovrummet. Äkta vintage-känsla!

2. Återbrukade träplankor

Överblivna träplankor är det perfekta materialet för att skapa en simpel hemmagjord sänggavel, som denna av Rice Design.

3. Bohemisk rumsavdelare

bohemisk sänggavel, rumsavdelare, sovrum

Det kanske enklaste sättet att skapa en vacker sänggavel är att ställa en rumsavdelare bakom sängen. Du kan måla den i vilken färg du vill och dekorera med ljusslingor. För en vacker bohemisk sänggavel som denna av The DIY Mommy är antikaffärer bra platser att leta på.

4. Tavelvägg

Om du letar efter ett riktigt enkelt sätt att ge sovrummet ett lyft kan du använda tavlor för att fylla ut utrymmet bakom sängen. Våga mixa bilder, färg på ramarna och layout!

5. Stabil sänggavel av spånskiva

En spånskiva, tyg, vaddering och en häftapparat kan vara allt som behövs för att få till en snygg och stabil sänggavel. I denna stilrena variant av Colorelle blir valet av tyg ett sätt att sätta din personliga prägel på sänggaveln. Och det bästa av allt – när du har materialet på plats behöver det inte ta mer än en timme att få klart den!

6. Mjuk jute på väggen

sänggavel i jute

Jute är ett fantastiskt och slitstarkt material som ger en naturnära känsla. Den här hemmagjorda sänggaveln av Sara Sherman Samuel är gjord av 6 underlägg och 2 dörrmattor i jute.

7. Förvaringstavla

Varför inte göra en sänggavel som också är funktionell? Denna smarta sänggavel av Woodbrew är gjord av en förvaringstavla, både prydligt och praktiskt!

8.Vävd sänggavel

Att väva är en teknik som går att använda i många olika sammanhang. Här använder House & Home remsor av en tygpersienn för att väva en vacker grafisk sänggavel.

9. Återbrukad träpall

sänggavel av träpall, sovrum

Träpallar finns det gott om. Något det finns minst lika gott om är återbruk med träpallar – som denna sänggavel! Just denna lantliga sänggavel av Six Clever Sisters kräver lite snickeri men den är inte särskilt svår att få till. Reultatet kan du välja att fästa i sängramen eller direkt i väggen.

10. Lång och lyxig sänggavel

Förläng sängen med en sänggavel som löper längs med hela väggen! Denna eleganta sänggavel av Style by Emily Henderson ger ett minst sagt lyxigt intryck i sin sammetsklädnad.

11. Nät av drömfångare

Vill du ha ett vackert sovrum OCH bli av med dina mardrömmar? Då kan denna otroligt vackra sänggavel av drömfångare vara svaret. Gör så få eller många drömfångare du vill och fäst de tätt intill varandra. Sedan är det bara att hänga upp den och låta de dåliga drömmarna fastna i näten.

12. Bekväma kuddar

sänggavel av kuddar, sovrum, diy

Stora vackra kuddar är ett perfekt sätt att ge sovrummet ett lyft. Här använder Sara Sherman Samuel två stora kuddar för att skapa en mjuk och skön sänggavel, så snyggt!

13. Målad vägg

Ett smart sätt att rama in sängen på, som dessutom går att få klart på mindre än en timme, är att måla en sänggavel direkt på väggen. Denna idé har Paper & Stich förvekligat på ett fantastiskt sätt med en färgton som smälter in perfekt med den övriga inredningen. Ett annat exempel är dessa målade ränder till sänggavel av Chanelle Design Co:

14. Modern sänggavel i massivt trä

Denna moderna sänggavel i trä av DIY Candy kräver en del arbete, men du behöver inte vara proffs! Genom att använda lager av träskivor i olika storlekar och tjocklekar får du ett unikt resultat som framhäver det vackra träslaget. Se till att du har gott om tid och gör dig redo att såga, limma, mäta och skruva.

15. Grenar

Inslag av naturen skapar ro i sovrummet. I denna underbara sänggavel används något så enkelt som grenar för att rama in sängen.

16, Makramé

Makramé är ett fantastiskt hantverk som görs genom att knyta trådar till olika mönster. Tekniken kan också användas för att skapa en sänggavel, som denna av Makramé and Driftwood.

17. Sänggavel från golv till tak

Förläng rummet på höjden med denna sänggavel från golv till tak av The House that DIY Built. Ett tips är att ha en hjälpande hand när plankorna ska fästas i taket.

18. Gamla dörrar

Tre gamla trädörrar som slipats och behandlats har i detta DIY-projekt av White Farmhouse resulterat i en unik sänggavel med en härlig lantlig finish.

19. Stora ramar

Om du hittar något som är för stort, så är det nog perfekt att använda som sänggavel. Precis som denna massiva spegelram av Eloquence.

20. Upphängd matta

En matta behöver inte ligga på golvet. Här har Country Living valt att hänga upp den ovanför sängen för att skapa en sänggavel. Vilket fantastiskt sätt att visa upp en antik matta!

21. ”Svarta tavlan”

Denna sänggavel är perfekt för dig som gillar vetenskap då hela väggen blivit till en klassisk ”svarta tavlan”. Du kan göra tavlan så stor eller liten du vill, kanske blir den en plats där du kan skriva ner dina drömmar!

22. Åror

Om du älskar havet kommer du också älska denna sänggavel av åror. Perfekt för ett sovrum med kusttema!

23. Tyglängd

I denna variant av House & Home får ett vackert stycke tyg agera sänggavel. Ett projekt som gör stor skillnad med lite ansträngning.

24. Målade canvastavlor

Uppradade mot väggen skapar dessa målade canvas-tavlor en stilren sänggavel i mjuka färgtoner. Perfekt för minimalisten!

 

Rekommenderade inlägg