Det bästa du kan göra för dina porer är att ta itu med pormaskar direkt när de dyker upp. Igentäppta porer fyllda med talg, som dessutom irriteras av smink och döda hudceller, kan lätt bli infekterade och omvandlas till finnar eller akne. Pormaskar töjer även ut dina porer och ju längre de är kvar i poren desto större kan pormasken bli. Vid oljig hy är detta ett särskilt vanligt problem, eftersom det ofta innebär att porerna är stora.

Det finns tack och lov flera enkla hemmagjorda ansiktsmasker mot pormaskar och stora porer. De är framförallt ideala för dig som har fet eller aknebenägen hy. Ett tips innan du behandlar huden är att ånga ansiktet i en varm dusch eller ångkokare i 10-15 minuter för att hjälpa till att öppna upp porerna. Det är självklart viktigt att komponenterna i masken tjänar just din hud. För bästa resultat finns det även en del andra saker du bör tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 3 fantastiska recept!

Honung

Ansiktsmask, pormaskar honung

Gör det enkelt för dig med en ansiktsmask gjord av enbart honung. Honung kan göra underverk för din hy och är en av naturens bästa fuktbevarare. Förutom att den låser in fukten i huden så är den antibakteriell och rensar naturligt ur porer.

Du behöver:

  • Honung

Gör så här:

Se till att din hud är torr och ren innan du börjar. Applicera ett tunt lager honung där pormaskarna finns. Klappa försiktigt huden med fingrarna i 1-3 minuter där du har applicerat masken. Tvätta försiktigt av ansiktet med varmt vatten när du är klar.

Lera, rosenvatten och avokado

Ansiktsmask, pormaskar lera

Lera är en fantastisk ingrediens för att bli av med pormaskar. Den drar ut orenheter från huden och rensar varsamt porerna. Marockansk röd lera kommer från Atlasbergen i Marocko och är ideal för oljig och aknebenägen hy. Avokado är i sin tur en naturlig fuktgivare som återfuktar huden på djupet. Ansiktsmasken blir fullständig med sitt antiseptiska rosenvatten som rensar huden från smuts och orenheter.

Du behöver:

  • 2 msk lera
  • 3 msk rosvatten
  • 1 tsk mosad avokado

Gör så här:

Kombinera ingredienserna tills de har format en pasta och applicera där du har pormaskar. Du kan känna att det drar lite i huden när masken verkar, vilket är normalt. Så fort masken börjar ljusna är det ett tecken på att den är torr. Rensa då ansiktet med varmt vatten. Eftersom lera är uttorkande är det viktigt att du efterbehandlar din hud med en återfuktande produkt. Undvik att använda en skål av metall för det här receptet, annars kan lerans egenskaper minska i effektivitet.

Äpple, yoghurt, havregryn och kanel

Ansiktsmask, pormaskar äpple

Din känsliga hy kan vara lugn med denna välgörande ansiktsmask med doft av äpple och kanel. De naturliga syrorna i äpple och yoghurt exfolierar varsamt huden medan havregryn lugnar inflammerade områden. Kanel är en antibakteriell krydda och motverkar dessutom svampinfektion.

Du behöver:

  • ½ äpple
  • 2 msk naturell yoghurt
  • 2 msk havregryn
  • ½ tsk kanel

Gör så här:

Mixa äpple och yoghurt till en slät puré. Häll i havregryn och kanel och låt stå tills havregrynet har mjuknat något. Applicera masken och låt sitta i 15 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Rekommenderade inlägg