Kämpar du också med irriterad och känslig hy under vinterhalvåret? Då är du är inte ensam. Den torra luften och de kalla, hårda vintervindarna kan slita rejält på huden och orsaka rodnad, klåda, sveda och flagnande hy. Om du har en känslig hy som lätt blir irriterad och inflammerad är det viktigt att ta reda på vad det kan bero på innan du börjar tackla andra aspekter som igentäppta porer eller pigmentering. Känslig hy kan nämligen bero på:

 • diet
 • sömnmönster
 • miljöallergi
 • en inre situation i kroppen

Eftersom det kan vara svårt att sätta fingret på vad som orsakar dina hudproblem kan du börja med att fråga dig själv om du dricker tillräckligt med vatten, motionerar regelbundet och får tillräckligt med sömn. Om svaret på dessa frågor är nej, så kan det vara därför din hy är känslig.

Oavsett om din hy förändras med säsongerna, eller om du ständigt går runt med irriterad hy, finns det tack och lov en rad lugnande hemmagjorda ansiktsmasker som du enkelt kan göra själv. Och det bästa av allt: De innehåller bara naturliga ingredienser! Det är självklart viktigt att komponenterna i masken tjänar just din hud. För bästa resultat finns det även en del andra saker att tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 6 fantastiska recept!

Yoghurt och havregryn

Ansiktsmask, känslig hy havregryn

Vill du ha en enkel ansiktsmask som tar hand om din känsliga hy behöver du bara gå in i köket och plocka fram yoghurt och havregryn. De mjukgörande havregrynen har antiinflammatoriska egenskaper medan yoghurten försiktigt exfolierar huden och förser den med näring. Se till att havregrynen inte är smaksatta eller har några tillsatta ingredienser.

Du behöver:

 • ½ dl havregryn
 • 2 msk yoghurt

Gör så här:

Blanda havregryn och yoghurt i en skål. Applicera ett tjockt lager av masken i ansiktet. Låt sitta i 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

Gurka och yoghurt

Ansiktsmask, känslig hy yoghurt

Lugna din hy ordentligt med denna välgörande ansiktsmask gjord på gurka och yoghurt. Yoghurt är en näringspackad ingrediens som är skonsam mot huden och varsamt tar bort döda hudceller. Tillsammans med gurka har du en ansiktsmask som ger dig en uppfriskande känsla och är antiinflammatorisk. Gurka innehåller nämligen koffeinsyra som reducerar svullnad och irritation.

Du behöver:

 • ½ dl gurka
 • 2 msk yoghurt

Gör så här:

Mixa gurka till en puré och blanda med yoghurt. Applicera ett tjockt lager på huden i ansiktet och låt verka i 15 minuter. Tvätta av med ljummet vatten.

Kamomill och banan

Ansiktsmask, känslig hy kamomill

En ingrediens som fungerar särskilt bra om du har känslig hy är kamomill. Dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper både renar och lugnar huden. Banan är rik på näringsämnen och tar varsamt bort klet och olja från hudens yta utan att skada dess yttersta skikt.

Du behöver:

 • ½ banan
 • 1 påse kamomillte

Gör så här:

Mosa bananen i en skål och töm i innehållet i en påse kamomillte. Det går även bra att använda krossade kamomillblommor. Blanda om och applicera masken i ansiktet. Låt verka i 20-30 minuter och tvätta sedan av med varmt vatten.

Sjögräs och grönt te

Ansiktsmask, känslig hy sjögräs

Sjögräs är antiinflammatoriskt och innehåller mängder av ämnen som främjar hudens hälsa. Det är därför en perfekt ingrediens för dig som lider av irritation och rodnad, men även för dig som har andra problem som akne och rosacea. Sjögräs är rikt på antioxidanter och vitamin C och A som mildrar svullnad och ger näring åt huden. Det är dessutom billigt och lätta att använda. Grönt te berikar masken med ännu mer antioxidanter och hjälper samtidigt huden mot åldrande.

Du behöver:

 • 3-5 ark Nori sjögräs
 • 1 kopp grönt te

Gör så här:

Koka grönt te och häll det i en tallrik med höjda kanter så att det inte rinner ut. Låt svalna något. Doppa sjögräset i tevattnet i en sekund eller två så att det mjuknar. Det går bra att använda vanligt vatten istället för grönt te. Placera de mjuka arken över ansiktet så att huden täcks. Om du behöver kan du riva isär mindre bitar för området runt näsan och munnen. Låt masken sitta i 15 minuter och dra sedan av den. Skölj av ansiktet.

Pumpa, äpple, honung, mjölk och kanel

Ansiktsmask, känslig hy pumpa

Denna hemmagjorda ansiktsmask är perfekt att göra under hösten när det är säsong för både pumpa och äpple. Pumpa innehåller mängder av antioxidanter medan äpplen är rika på naturliga fruktsyror som hjälper dig bli av med gamla hudceller. Mjölken, som innehåller mjölksyra, agerar som en renare och honungen håller huden återfuktad. Som pricken över i:et har ansiktsmasken en gnutta antibakteriell kanel i sig.

Du behöver:

 • ½ äpple
 • ½ dl pumpa
 • 1 msk honung
 • 1 msk mjölk
 • ½ tsk kanel

Gör så här:

Skala, kärna ur och hacka pumpa och äpple i små bitar. Mixa tills du får en len konsistens. Häll i honung, mjölk och kanel och rör om. Applicera masken i ansiktet och låt sitta i 15 minuter, passa på att njut av de ljuvliga höstdofterna! Skölj av med varmt vatten.

Aloe Vera och honung

Ansiktsmask, känslig hy aloe vera

Har du legat lite för länge i solen? Vare sig du är solbränd eller upplever rodnad och sveda i ansiktet kommer Aloe Vera garanterat ge din hy en lugnande och svalkande känsla. Aloe Vera är antiinflammatorisk och en av de vanligaste ingredienserna för att behandla solbränd och känslig hy. Honung är en annan naturlig helare som effektivt mjukgör och återfuktar huden.

Du behöver:

 • 1 msk Aloe Vera gel
 • 1 msk honung

Gör så här:

Kombinera ingredienserna i en skål och applicera i ansiktet. Låt masken verka i 20 minuter och skölj sedan av den med ljummet vatten.

Rekommenderade inlägg