I kalla tider är det lätt att din hy blir torr och irriterad. Torr hy beror på att huden inte lyckas bevara sin naturliga fukt, vilket kan resultera i ett slitet utseende och en kliande känsla. Om din hy är torr så är givetvis fukt din bästa vän! Trots att det finns mängder av återfuktande produkter att köpa i affären, innehåller många av dem kemikaliska ingredienser som kan irritera och skada huden. Dessutom kostar de mycket pengar. Ett bättre alternativ är att göra en egen ansiktsmask mot torr hy som ger näring åt huden och samtidigt en rejäl fuktboost. Det är enkelt, billigt och helt naturligt!

Det är självklart viktigt att ingredienserna i din ansiktsmask är anpassade efter just dina behov. För bästa resultat finns det även en del andra saker du behöver tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 6 fantastiska recept!

Grapefrukt, havregryn och mjölk

Ansiktsmask, torr hy grapefrukt

För en rejäl detox och fuktboost är den här ansiktsmasken ett mirakel. Den kommer varsamt peela huden, rensa porerna och lugna inflammationen i den torra huden. Grapefrukt innehåller naturliga syror och antioxidanter som renar huden samtidigt som mjölk och havregryn verkar lugnande och minskar torrheten.

Du behöver:

 • ½ grapefrukt
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl mjölk

Gör så här:

Blötlägg havregrynen så att de mjuknar något. Häll av vattnet och mixa samman med mjölk och pressad saft från grapefrukt. Applicera masken på huden och låt den verka i 15 minuter. Använd varmt vatten för att skölja av.

Rosmarin, avokadoolja och yoghurt

Ansiktsmask, torr hy avokado

Återfukta din hy övertid med en mjuk och härlig ansiktsmask av avokadoolja, rosmarin och yoghurt. Avokado är en populär ingrediens i hemmagjorda kroppsbehandlingar främst för sina återfuktande egenskaper. Tillsammans med rosmarin och yoghurt kommer denna ansiktsmask rena och förnya huden, särskilt runt ögonen.

Du behöver:

 • 1 tsk rosmarin
 • 1 msk avokadoolja
 • 1 dl yoghurt

Gör så här:

Mal ner torkad rosmarin till ett pulver och blanda med avokadoolja. Häll i yoghurt och rör om. Applicera masken och låt den sitta i 15-20 minuter, skölj därefter av med varmt vatten.

Gurka, yoghurt, havregryn och salvia

Ansiktsmask, torr hy gurka

Säg farväl till röda, vindbitna kinder med denna lugnande ansiktsmask. Den återfuktande gurkan och de mjukgörande havregrynen har antiinflammatoriska egenskaper, samtidigt som yoghurten skonsamt exfolierar huden. Salvia innehåller substansen ursolicsyra som naturligt avlägsnar döda hudceller och förser huden med vitamin A och kalcium.

Du behöver:

 • 2 msk yoghurt
 • 2 msk mosad gurka
 • 2 msk havregryn
 • 1 tsk färsk salvia

Gör så här:

Börja med att mosa gurka och finhacka salvia. Rör samman alla ingredienser och massera in i fuktig hy. Låt masken sitta i 15 minuter och tvätta sedan av den med varmt vatten.

Jordgubbar och honung

Ansiktsmask, torr hy jordgubbar

Jordgubbar är det kanske enklaste och effektivaste sättet att behandla torr hy. De små kraftpaketen är rika på vitamin C som ökar produktionen av kollagen, vilket gör att din hy får ett friskt och ungdomligt utseende. Dessutom är jordgubbar fulla av AHA, Alpha Hydroxy Acid, som hjälper till att peela huden. De återfuktande fördelarna hos honungen gör denna ansiktsmask till ett mirakel för dig som tampas med torr hy.

Du behöver:

 • 5 jordgubbar
 • 1 msk honung

Gör så här:

Mosa jordgubbarna och blanda med honungen. Applicera masken i ansiktet och låt den verka i 15 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Banan, honung och yoghurt

Ansiktsmask, torr hy banan

Banan är en extremt nyttig frukt med flera hälsofördelar, inte minst för din hy. Denna tropiska näringsbomb innehåller bland annat mineralet kalium och vitamin E och C som hjälper till att återfukta huden. Yoghurten i masken berikar med näring samtidigt som honungen bevarar hudens fukt ytterligare. Tillsammans skapar de en ansiktsmask som minskar torrhet och ger dig en återfuktad hy med en vacker lyster.

Du behöver:

 • ½ banan
 • 2 msk yoghurt
 • 1 msk honung

Gör så här:

Mosa bananen med en gaffel och blanda med yoghurt och honung. Applicera på huden och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Kokosolja, honung och lavendel

Ansiktsmask, torr hy lavendel

Säg farväl till torr hy med denna ljuva ansiktsmask av honung, kokosolja och lavendel. Kokosolja är rik på mättade fetter som ger näring och fukt åt din hy utan att göra den fet eller oljig. Den innehåller även ämnen som förhindrar akne och infektioner i huden. Både kokosolja och honung har starka antibakteriella egenskaper. Tillsammans med lavendeloljan har du en antiinflammatorisk mask som mjukgör huden och lämnar den med en härlig doft.

Du behöver:

 • 3 msk honung
 • 2 msk kokosolja
 • 2-3 droppar lavendelolja

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna och rör om ordentligt. Applicera masken och låt den verka i 15-20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och torka ansiktet med en mjuk handduk.

Rekommenderade inlägg