Har du också halsband som inte längre kommer till användning? Då kan du använda pärlorna för att skapa en vacker väggdekoration. Det är faktiskt inte så svårt som det ser ut. Med några få material kan du få till detta fantastiska återbruksprojekt genom att följa 4 steg. Det krävs lite fingerfärdighet men vi lovar att vem som helst klarar av det. Resultatet blir en ursnygg dekoration att hänga upp på väggen. Med rätt sorts pärlor kan du skapa en bohemisk look som ger ditt hem en mysig och naturnära känsla.

Material för bohemisk väggdekoration

Återbruk, bohemisk väggdekoration material

Du behöver:

 • Pinne
 • Bok
 • Pärlor
 • Tunt snöre
 • Nål
 • Måttband
 • Limpistol
 • Sax

Steg 1 – Gör väggdekorationens tofsar

Återbruk, bohemisk väggdekoration tofsar

Det första steget är att göra alla tofsar som ska hänga längst ner på väggdekorationen. Det här momentet är det som tar längst tid, resten går ganska snabbt. Först måste du bestämma hur många länder du vill ha, det avgör hur många tofsar du behöver göra. I exemplet använder vi 19 st. Antalet måste vara ojämnt för att väggdekorationen ska få en spetsig form. Så här gör du en tofs:

 1. Vira snöret runt en bok med samma längd som du vill ha på tofsarna. Boken vi använder är 15 cm lång och vi virar snöret 30 varv. Antalet varv avgör tofsens tjocklek. Klipp av snöret efter sista varvet och klipp även upp den virade tråden där du avslutade sista varvet.
 2. Lägg bunten med snören raklång på ett bord. Klipp till en längre bit snöre på cirka 60 cm och lägg den längs med de andra bitarna. Ta en av de korta bitarna och använd det för att knyta en dubbelknut runt bunten med snören, precis i mitten.
 3. Lyft bunten i det långa snöret och låt den övre hälften snören falla ner över knuten i mitten. Ordna dem jämt runt det långa snöret.
 4. Knyt en liten bit snöre strax under toppen av tofsen så att du får en rund topp. Sätt en klick lim där det långa snöret kommer ut ur tofsen så att det inte riskerar att glida ut.

Steg 2 – Välj ut och trä på pärlor

Återbruk, bohemisk väggdekoration pärlor

Nu börjar det roliga! Här får du själv smycka dina tofsar genom att välja vilka pärlor du vill ha på varje längd. Klipp upp halsbanden du vill återbruka och pröva dig fram. Vi har mixat långa, korta och runda pärlor i olika storlekar. Det skapar dynamik i väggdekorationen. Se till att du har tillräckligt med pärlor för alla längder innan du börjar. Använd nålen för att trä på pärlorna.

Steg 3 – Fäst längderna i pinnen

Återbruk, bohemisk väggdekoration pinne

När alla längder är färdiga är det dags att knyta fast dem i pinnen. Pinnen kan du förbereda precis som du vill, kanske genom att slipa eller måla den. Självklart kan du låta den vara som den är.

Klipp till en bit tråd som din väggdekoration ska hänga i och knyt fast den i varsin ände av pinnen. Genom att ha pinnen hängandes när du knyter fast längderna blir det lättare att placera dem rätt. Börja med den längd som ska vara längst och sitta i mitten av dekorationen. Därefter fyller du systematiskt på en längd i taget på varannan sida om mitten. Varje motsatt par av tofsar får ett kortare och kortare avstånd till pinnen. Klipp av de överblivna ändarna vid varje knut.

Steg 4 – Häng upp din väggdekoration

Återbruk, bohemisk väggdekoration halsband

Nu är din bohemiska väggdekoration färdig! Häng upp den och gläds åt de vackra återbrukade halsbanden som nu får pryda din vägg.

Rekommenderade inlägg