Oljig hy är ett vanligt problem som beror på en överproduktion av hudens naturliga fett. Särskilt synligt är det i ansiktets T-zon, det vill säga på näsan, hakan och i pannan. Om du har fet hy krävs det lite extra uppmärksamhet för att hålla huden frisk och fräsch. Det gäller att bli av med överflödigt hudfett som får hyn att se glansig ut. Fettet gör nämligen att hudens porer täpps till, vilket i sin tur kan ge upphov till finnar, pormaskar och akne. Tänk på att fet hy kan vara lurig. Eftersom den har lätt för att dra åt sig smuts kan det hända att du vill tvätta dig oftare, men hård skrubb och rengöring kan istället överstimulera porerna till att producera ännu mer fett. Att använda olja för att få rent ansiktet kan låta galet, men olja löser olja och det är därför ett bra sätt att rensa porer och reglera hudens fettproduktion.

För att råda bot på din oljiga hy kan du göra en hemmagjord ansiktsmask. Det är ett billigt alternativ till dyra hudvårdsprodukter och de naturliga ingredienserna kanske du redan har hemma. Det är självklart viktigt att du behandlar huden med rätt komponenter. Vid fet hy är frukter din bästa vän! De är rika på vitamin C och innehåller sammandragande oljor som effektivt sluter porer, absorberar fett och tar bort orenheter och död hud. För bästa resultat finns det även en del andra saker att tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 8 fantastiska recept!

Äpple, citron och salvia

Ansiktsmask, oljig hy citron

Effekten i denna syrliga ansiktsmask beror på de naturliga fruktsyror som finns i äpple och citron. De peelar huden och tar samtidigt bort orenheter och överflödigt hudfett. Örten salvia har sammandragande egenskaper som hjälper till att dra ihop hudens porer. Det går bra att byta ut salvia mot torkad lavendel eller pepparmint.

Du behöver:

 • 1 msk äppelmos
 • 1 tsk pressad citronsaft
 • 1 tsk torkad salvia

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna och massera in masken i huden. Låt verka i 20-30 minuter och skölj därefter av ansiktet med varmt vatten.

Rosenvatten, glycerin och citron

Ansiktsmask, oljig hy rosenvatten

Denna uppiggande ansiktsmask innehåller citron som effektivt motverkar fet hy. Frukten är rik på vitamin C och har antibakteriella egenskaper som gör huden ren. Det bästa med citronen är att den drar samman porerna och hjälper din hy att torka. Rosenvatten är antiseptiskt och fungerar som en utmärkt rensare och renare. Till sist verkar glycerinet genom att återfukta huden, vilket är viktigt när du jobbar med citron.

Du behöver:

 • 2 msk rosenvatten
 • 2 msk glycerin
 • 2 msk citronsaft

Gör så här:

Blanda lika delar rosenvatten, glycerin och citronsaft och applicera masken i ansiktet. Låt verka i 20 minuter och tvätta sedan av med varmt vatten.

Honung och brunt socker

Ansiktsmask, oljig hy honung

Ett vanligt misstag vid oljig hy är att använda alkoholladdade produkter som torkar ut huden. För att kompensera producerar huden nämligen ännu mer olja. Det är här den antibakteriella och antiseptiska honungen kommer in. Den absorberar varsamt överflödig olja medan dess fuktbevarande egenskaper håller huden återfuktad. När honungen kombineras med brunt socker får du en fantastisk mask som snällt exfolierar och renar huden.

Du behöver:

 • 2 msk honung
 • 1 msk brunt socker

Gör så här:

Blanda sockret och honungen i en skål. Massera in masken i ansiktet och låt sitta i 15 minuter. Skölj av med varmt vatten.

Papaya

Ansiktsmask, oljig hy papaya

Även om papaya kan lindra många hudproblem så lämpar den sig särskilt bra för fet och oljig hy. Den exotiska frukten tar bort överskottet av talg från hudens yta och innehåller enzymer som hjälper till att peela huden. En hemmagjord ansiktsmask på papaya ger din hy en ungdomlig lyster och en fräsch känsla. Det kan inte bli enklare!

Du behöver:

 • En bit papaya
 • Några droppar citron (frivilligt)

Gör så här:

Mosa en bit fruktkött från papaya i en skål och applicera på ansikte och nacke. För extra effekt kan du tillsätta några droppar citron. Låt masken sitta i 20 minuter och tvätta därefter av med varmt vatten.

Banan och honung

Ansiktsmask, oljig hy banan

Bananer är som sända från ovan när du tampas med oljig hy. De ger din hy en varsam exfoliering som tar bort smuts och olja från hudens yta utan att skada dess yttersta skikt. Tillsammans med en klick fuktbevarande honung har du en enkel mask som lämnar huden frisk och återfuktad.

Du behöver:

 • ½ banan
 • 1 msk honung

Gör så här:

Mosa bananen i en skål och rör samman med honung. Applicera masken i ansiktet och låt sitta i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Tomat

Ansiktsmask, oljig hy tomat

Vem kunde tro att en tomat kan göra underverk i ansiktet? Vad många inte vet är att tomater innehåller naturligt sammandragande ämnen som drar ihop porer och effektivt löser upp extra olja. Du kan applicera tomaten direkt på huden eller blanda ut den med lite honung för ytterligare fukt.

Du behöver:

 • 1 msk mosad tomat
 • 1 msk honung (valfritt)

Gör så här:

Skala tomaten och mosa dess innehåll, alternativt pressa ur tomatjuicen. Blanda med honung om så önskas och applicera masken i ansiktet. Låt sitta i 15 minuter och skölj sedan av med varmt vatten.

Kikärtsmjöl, mjölk, gurkmeja och citron

Ansiktsmask, oljig hy kikärtsmjöl

Denna friska ansiktsmask ger din oljiga hy en naturlig peeling. Mixen innehåller kikärtsmjöl som likt citron hjälper till att få bort döda hudceller, extra olja och smuts från porer. Ingrediensen gurkmeja har länge använts i indisk medicin tack vare sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Till sist gör mjölksyran i mjölken huden lugn och ren.

Du behöver:

 • 2 msk kikärtsmjöl
 • ½ dl mjölk
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk pressad citronsaft

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna och massera in masken i ansiktet. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan av med varmt vatten.

Vit lera, gurka och citron

Ansiktsmask, oljig hy lera

Vit lera är rik på mineraler och rengör huden på djupet. Tillsammans med gurka och citron kan denna hemmagjorda ansiktsmask vara det absolut bästa sättet att behandla oljig hy. Gurkans sammandragande egenskaper hjälper till att dra ihop hudens porer samtidigt som den tar bort talg, smuts och döda hudceller. Gurka innehåller även vitamin C som hjälper till att bevara hudens oljebalans. Genom att addera lite pressad citron ökar de oljekontrollerande egenskaperna i masken.

Du behöver:

 • 2 msk vit lera
 • 1 msk pressad saft från citron
 • 2 msk pressad saft från gurka

Gör så här:

Pressa ur saft från gurka och citron och blanda med vit lera. Applicera i ansiktet och låt masken sitta i 15 minuter eller tills den har torkat helt. Tvätta av med varmt vatten. Kom ihåg att avsluta med en fuktgivande produkt eftersom leran kan torka ut huden.

Rekommenderade inlägg