När du bestämt dig för att börja måla kan utbudet av färger och redskap vara förvirrande. Ett fantastiskt val är att måla med akrylfärg. Akrylfärg används ofta av erfarna konstnärer, men det är även ett perfekt alternativ för dig som är nybörjare. Färgen är klar och vattenlöslig samtidigt som den har kort torktid och fäster på de flesta underlag.

För att komma igång kan det vara bra att införskaffa en del redskap. Här har du en lista över 12 bra redskap när du ska börja måla med akrylfärg.

1. Akrylfärger att börja med

Det är lätt att bli förförd av de otaliga mängder färger som går att köpa när du ska börja måla med akrylfärg. Det bästa är därför att börja med de absolut nödvändigaste färgerna. På så vis kan du lära känna deras utseende och hur de blandar sig med varandra innan du utökar ditt förråd. Köp en tub av varje av dessa färger:

  • Röd
  • Blå
  • Gul
  • Grön
  • Vit
  • Grå
  • Brun

Svart färg behövs inte för att få till mörkare färger eller skuggor eftersom blandningar av de andra färgerna kan ge dig mörka nyanser.

2. Penslar

Måla, akrylfärg penslar

Precis som med färgerna behöver du inte mängder av penslar i olika storlekar. Med tiden kommer du att finna de typer av penslar som du själv föredrar. När du börjar måla med akrylfärg är en så kallad filbertpensel lämplig. Den platta borsten gör att du kan smalna av penseldraget eller bredda det beroende på hur du håller i penseln. Filbert är därför en mångsidig typ av pensel som lämpar sig både när du vill sprida ut färgen och när du vill måla detaljer. I början räcker det med att köpa två storlekar, en större och en mindre.

3. Fuktbevarande färgpalett

En färgpalett är ett praktiskt redskap som gör det möjligt att ha en klick av varje färg redo medan du målar. Eftersom akrylfärg torkar snabbt är det viktigt att använda en färgpalett med djupa hål. Är paletten helt platt kommer en stor del av färgen torka innan du hinner använda den.

4. Palettkniv

Måla, akrylfärg palettkniv

Genom att använda en palettkniv istället för en pensel när du ska blanda färger slipper du gå miste om all färg som fastnar i penselns borst. Det blir också enklare att få färgerna att blandas ordentligt. En palettkniv kan även användas för att skrapa bort färg om du råkar måla fel, förutsatt att färgen inte har torkat.

5. Vattenbehållare

Du behöver vattenbehållare både för att rensa penslarna och för att tunna ut akrylfärgen. En tom gammal glasburk fungerar utmärkt, dock kan en behållare i plast vara ännu bättre då den inte går sönder ifall du tappar den. Det går att köpa särskilda behållare för just måleri som har fästen längs kanterna för penslar på tork.

6. Canvas

Måla, akrylfärg canvas

Att köpa en canvas som redan är utspänd och förberedd ger dig mer tid till att måla. Börja med att testa en del olika former och storlekar. Långa och smala varianter är perfekta om du vill måla landskap.

7. Papper för att öva

Du kommer inte måla ett mästerverk varje gång du plockar upp penseln. Ibland krävs det övning och lekfullhet. Om du övar på vanligt papper istället för en canvas blir det inte bara billigare utan även lättare att förvara dina målningar. Ett större skissblock är perfekt för detta.

8. Klämmor

Måla, akrylfärg klämmor

Om du vill måla på papper är klämmor det absolut enklaste sättet att hålla pappret uppe på en underlagsbräda. Två högst upp och en på varsin sida brukar räcka.

9. Trasa eller pappershandduk

När penseln är full av färg behöver du kunna torka av den, inte minst innan du ska göra ren den. En pappershandduk går bra att använda, men en gammal tygbit eller trasa är ännu mer praktiskt då de går att återanvända. Undvik att använda material som har något typ av medel på sig

10. Staffli

Måla, akrylfärg staffli

Stafflier går att köpa i alla möjliga modeller. En bra variant för dig som ska börja måla med akrylfärg är ett H-format staffli som står på marken. Det är både stabilt och kraftigt. Om du har ett litet utrymme att röra dig på kan ett lägre staffli som ställs på ett bord vara bättre. Tänk på att torkad akrylfärg kan vara svår att tvätta bort, särskilt om den hamnar på kläderna. Bär därför alltid ett förkläde för att skydda dina kläder.

11. Lack

För att skydda en färdig akrylmålning lite extra bör du behandla den med ett lack. Lacket skyddar mot smuts och damm och ger målningen en jämn och slät yta. Du kan själv välja om du vill ha ett glansigt eller matt utseende.

12. Fingerlösa handskar

Måla, akrylfärg handskar

Ett par fingerlösa handskar hjälper dig att hålla värmen i händerna när du målar, samtidigt som du har fingertopparna fria för ett bra grepp om penseln. Se till att de är någorlunda tajta så att de inte stör din smidighet.

Rekommenderade inlägg