Vi blir ofta frågade varför vi väljer att göra våra ljus av sojavax istället för traditionella vaxtyper som paraffinvax och stearin. Det korta svaret är: För att det är bättre. Bättre för miljön, bättre för hemmet och bättre för hälsan. Dessutom får vi fram en produkt som presterar bättre – vilket är viktigt för oss.

Oavsett om du ska köpa ljus eller funderar på att göra dina egna är det viktigt att välja ett bra vax. Idag är de flesta ljusen du hittar i butiker eller online tillverkade av paraffin eller stearin, men sojaljusen har under de senaste åren blivit allt mer populära.

Trots att de olika vaxtyperna ser rätt lika ut finns det ett antal skillnader som gör sojaljusen till ett mycket bättre alternativ. Fördelarna har övertygat många ljustillverkare och allt fler ljusentusiaster väljer att köpa ljus av sojavax.

Vilka är då de stora fördelarna? Läs vidare för 7 anledningar att välja ljus av sojavax!

1. Sojavax är naturligt

Sojavax består enkelt förklarat av stelnad sojaolja. Sojaolja utvinns ur sojabönan, vilket gör den till en helt naturlig produkt utan några konstgjorda ämnen eller tillsatser. När sojaoljan stelnar bildas ett biologiskt nedbrytbart vax som inte släpper ut någon koldioxid när det förångas.

Med det sagt gäller det att vara noggrann även när du väljer att köpa eller göra ljus av sojavax. En del vaxtillverkare blandar nämligen ut vaxet med paraffin eller andra ämnen. Läs alltid noga på etiketten innan du handlar så att du vet exakt vad du får. Om det inte står att vaxet är gjort på 100 % soja finns det anledning att vara skeptisk.

2. Sojavax har liten miljöpåverkan

All konsumtion påverkar miljön. Därför är det viktigt att göra medvetna val när du handlar. Eftersom sojavax är tillverkat av sojabönor är det förnyelsebart. Paraffin är istället en biprodukt av råolja, som är en icke-förnybar resurs. Att välja sojaljus istället för paraffinljus minskar med andra ord utvinningen av fossila bränslen, och är därför mer hållbart och bättre för miljön.

Stearin då? Ja, det finns fördelar med att välja stearin framför paraffin. Framförallt bildar det inte lika mycket sot när det brinner, vilket ger en renare inomhusluft. Dock tillverkas stearin ofta av animaliska fetter vilket gör det mindre miljövänligt. Djurindustrin står för en stor del av de globala utsläppen och har ett stort negativt avtryck på vårt klimat.

Att ha miljön i åtanke när du handlar är ett måste. Därför är det alltid bäst att välja ett vegetabiliskt vax till dina ljus – som sojavax.

3. Sojavax brinner rent och jämnt

Det är vackert att se på ljus som brinner. Något som är mindre vackert är när sotet från ljusen fäster sig på väggar, gardiner och andra ytor i hemmet.

Sot från ljus är oundvikligt, men hur mycket sot som bildas varierar kraftigt beroende på vilket vax du använder. Sojavax är känt för att brinna rent. Det avger en mycket liten mängd sot när det förångas och håller en jämn och fin låga. Paraffinljus, som främst säljs i form av värmeljus, avger betydligt mycket mer sot. Du kan ofta se att ljushållarens kanter blir svarta av sot när du bränner paraffinljus.  

Med tanke på hur många värmeljus som går åt under våra långa mörka årstider i Sverige gör det stor skillnad att välja ljus av sojavax. Du får både en bättre luftkvalitet i hemmet och du slipper göra rent lika ofta.

4. Sojavax innehåller inga gifter

Sojaljus är också ett bättre alternativ när det kommer till din hälsa. Det naturliga sojavaxet innehåller inga konstgjorda ämnen och släpper inte heller ut några gifter i luften när det brinner. Därför är sojaljus ett särskilt bra val om du är gravid eller har barn eller husdjur.

Tvärtom frigör paraffinvax flera skadliga biprodukter när det brinner, inklusive bensen och toluen som är cancerframkallande. De skadliga ångorna som bildas är också kopplade till astma, även om det skulle krävas lång och regelbunden användning för att de skulle innebära en betydande hälsorisk. Många tycker att paraffinvax ger dem huvudvärk, vilket kan bero på kemikalierna som släpps ut i luften.

5. Sojavax har en låg smältpunkt

Sojavax har en låg smältpunkt vilket innebär att bränntemperaturen är relativt sval. Ur ett säkerhetsperspektiv är det bättre eftersom det minskar risken för brännskador om du råkar spilla smält vax på huden.

Den låga smältpunkten gör också att sojaljus kan brinna upp till 50% längre än paraffinljus. Du får alltså ett ljus som håller längre när du väljer ett ljus av sojavax.

6. Sojavax är kostnadseffektivt

Ibland kan sojaljus vara dyrare att köpa än andra ljussorter. Men viktigt att ha i åtanke är det vi tog upp i punkten innan – att de ofta kan brinna mycket längre. En anledning till det är att sojavax brinner jämnare, vilket gör att mindre vax fastnar kvar på glasets sidor. Du behöver alltså inte köpa sojaljus lika ofta, vilket gör de mer kostnadseffektiva på lång sikt.

Eftersom sojavax är biologiskt nedbrytbart är det också lätt att tvätta bort. Det gör att du kan tvätta ur dina ljusbehållare och återanvända dem.

7. Sojavax är en god doftbärare

En annan anledning att välja ljus av sojavax är att de är utmärkta doftbärare. Medan paraffinvax tenderar att avge en kemisk doft ger sojavax ett mer rent och sant uttryck av samma doft. Det beror dels på att sojavax kommer från en naturlig källa, dels på vaxets låga smältpunkt. Den lägre smältpunkten resulterar i en större och jämnare yta av flytande vax som samlas runt veken. Denna ”vaxpool” gör att doftoljorna lättare kan förångas och släppa ut mer doft i rummet. Resultatet blir ett välbalanserat doftljus.

 

Nästan alla ljus från Indora är gjorda av sojavax och nu förstår du nog varför!

 

Foto: DenisenFamily

Rekommenderade inlägg