Att återbruka dina gamla ljusbehållare är ett utmärkt sätt att minska ditt avfall. Det finns dessutom massor av kreativa sätt att återanvända dem på. Men när det kommer till att göra rent behållarna från överblivet sojavax kan det vara lite knepigt. Oroa dig inte! Här kommer några enkla steg för att få dina ljusbehållare skinande rena.

Material du behöver:

  • En kniv eller sked
  • Diskmedel
  • Varmt vatten
  • En mjuk svamp eller trasa
  • Papper eller tidningar
  • Eventuellt ugn och grytvantar (endast för glasbehållare)

 

Steg 1: Avlägsna överblivet sojavax

Börja med att låta det överblivna sojavaxet stelna helt om det inte redan har gjort det. Använd sedan en kniv eller sked för att försiktigt skrapa bort så mycket vax som möjligt. Var noga med att inte repa kanterna.

Om vaxet är svårt att få bort kan du värma behållaren i ugnen för att lösa upp det envisa vaxet. Detta rekommenderas bara om den är gjord av glas eller ett annat ugnståligt material.

Gör så här:

  1. Förvärm ugnen till cirka 100 grader Celsius.
  2. Placera ljusbehållaren i mitten av ugnen på en ugnsfast plåt och värm i 5-10 minuter.
  3. Ta försiktigt ut ljusbehållaren med grytlappar. Tänk på att den kommer vara varm.
  4. Häll ut det smälta vaxet i papperskorgen. Använd sedan en mjuk trasa eller papper för att torka av kanterna inuti behållaren.

 

Steg 2: Blöt ner ljusbehållaren

Fyll din diskho eller en skål med varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel. Låt ljusbehållaren ligga i det varma vattnet i några minuter för att lösa upp eventuella kvarvarande vaxrester.

 

Steg 3: Skrubba med en mjuk svamp eller trasa

Använd en mjuk svamp eller trasa för att försiktigt skrubba insidan och utsidan av ljusbehållaren. Var extra försiktig med eventuella dekorationer eller färgade detaljer på kanterna för att undvika skador.

 

Steg 4: Skölj noga

Skölj ljusbehållaren under rinnande varmt vatten för att avlägsna allt diskmedel och eventuella vaxrester.

 

Steg 5: Torka av

Använd papper, tidningar eller en torr trasa för att torka av ljusbehållaren noggrant. Se till att den är helt torr både inuti och utanpå innan du använder den igen.

Tips!

Om det fortfarande finns kvar vaxrester kan du prova att ställa ljusbehållaren i frysen i några minuter. Det kommer få vaxet att stelna och göra det lättare att skrapa bort.

 

Att rengöra dina ljusbehållare från överblivet sojavax är en enkel uppgift som till och med kan kännas meditativ. Genom att följa dessa steg kan du ge dina behållare nytt liv, samtidigt som du gör en insats för miljön.

Lycka till med din rengöring!

Rekommenderade inlägg