DIY-projekt är ett populärt sätt att skapa hemdekor som är personlig. Men det kan vara svårt att hitta något som både är roligt och enkelt – och som ger fantastiska resultat.

Att hemmagjorda ljus är en favorit hos många är inte svårt att förstå. De är enkla att göra, behöver inte kosta mycket och blir otroligt vackra. Dessutom ger de en hel del utrymme för kreativitet eftersom du kan göra de i oändligt många varianter.

I denna guide lär vi dig hur du enkelt gör egna doftljus hemma. Se det som en nybörjarguide som du kan gå tillbaka till när du vill komma ihåg grunderna. Vi använder oss av sojavax, men självklart går det lika bra med andra växtbaserade vax. Tänk då bara på att smältpunkten kan skilja sig åt. Andra saker som kan påverka resultatet är behållarens storlek, typ av veke och olika egenskaper hos doftoljan.

När du lärt dig processen kan du göra egna ljus för att dekorera ditt hem, eller ännu bättre, ge bort i present till någon du tycker om. Låt kreativiteten flöda och var inte rädd för att experimentera!

 

Material för att göra egna ljus

Det är enkelt att komma igång med din egen ljustillverkning.

Du behöver:

  • Ljusbehållare
  • Vekar
  • Sojavax
  • Doftolja (valfritt)

Utrustning:

  • Värmetålig kanna
  • Kastrull och skål för vattenbad
  • Sked att röra om med
  • Köksvåg
  • Termometer
  • Två pennor

 

Steg 1: Välj en ljusbehållare

Alla har sina preferenser när det kommer till att göra egna ljus. I valet av ljusbehållare kan du vara kreativ! 

Vi använder oss ofta av glasbehållare av olika slag eftersom glas är ett material som tål värme. Populära exempel är gamla dricksglas och syltburkar (eller andra typer av mason jars). Även keramik brukar klara av högre temperaturer. Några lite mer otraditionella alternativ till ljusbehållare är tekoppar, små krukor och kokosnötskal.

Var kan du då hitta lämpliga ljusbehållare? Förutom att titta i skåp och lådor där hemma är ett tips att gå till närmsta second hand-affär. Dessa butiker är de ultimata platserna för att hitta unika behållare för en billig peng. Du kan även återanvända dina gamla ljusbehållare. Placera dem först i kokande vatten så att vaxet som sitter kvar smälter bort. Torka sedan ur behållarna med en pappershandduk och ta bort de gamla vekarna.

Oavsett vilken typ av behållare du väljer är det viktigaste att materialet är värmetåligt.

 

Steg 2: Mät upp ditt vax

Ett sätt att ta reda på hur mycket vax du behöver till ett ljus är att fylla behållaren med vaxflingor och sedan dubbla mängden. Det är dock ett väldigt förenklat tillvägagångssätt och inget vi rekommenderar om du vill ha bästa resultat. Gör istället så här:

  1. Ta reda på volymen på din behållare. Det gör du enkelt genom att fylla den med vatten och sedan överföra innehållet till ett litermått. Anteckna mängden i milliliter. Det kan vara frestande att skippa detta steg och bara gissa, men det är det enklaste sättet att vara säker på att du inte slösar bort något vax, särskilt när du gör större satser.
  2. Räkna ut den perfekta mängden vax enligt denna formel:
    Behållarens volym (ml) x 0.77 = mängden sojavax (g)
  3. Placera skålen som du ska smälta sojavaxet i på en köksvåg. Nollställ vågen och väg upp rätt mängd sojavax.

 

Steg 3: Smält vaxet och tillsätt doftoljan

När du smälter ditt vax är det viktigt att du använder dig av ett vattenbad. Placera en värmetålig skål i en kastrull och häll i vaxet. Låt det smälta i cirka 10 minuter och rör om då och då.

När vaxet är smält är det dags att hälla i doftoljan, men vänta tills temperaturen sjunkit till cirka 60 grader. Är temperaturen för hög ångas doftoljans aromer bort. Hur mycket doftolja du ska använda beror på vaxet. Läs vaxets produktbeskrivning för att ta reda på den exakta mängden. 

När du adderat doftoljan är det viktigt att du rör om en stund så att den fördelas jämnt i vaxet. Notera att doftoljan kommer dofta starkare i det smälta vaxet än när det stelnat och tänts.

Du kan självklart skippa doftolja helt, men vi rekommenderar det för en ljuvlig doft i hemmet.

 

Steg 4: Fäst vekarna

Medan sojavaxet svalnar kan du passa på att förse dina behållare med vekar. Vilken storlek du ska använda beror främst på hur stor din behållare är. Är veken för tunn bildas en “smältpool” som inte når ljusets kanter. Är den istället för tjock finns risken för en sotig veke som är svårsläckt. Många försäljare har guider som hjälper dig att hitta rätt veke.

Se till att behållarna är rena och torra innan du sätter igång. Använd en limpistol eller en liten klick superlim för att fästa veken i mitten av behållarens botten. Centrera sedan toppen av veken genom att lägga två pennor över glaset, med veken emellan. Ett annat sätt att hålla veken på plats är att klippa ett litet hål i en bit maskeringstejp. Fäst tejpen tvärs över behållarens öppning och trä veken genom hålet.

Tips: Om du har en större behållare, som en skål eller blomkruka, kan du använda fler än en veke för ett ljus. Två till tre vekar placerade med jämna mellanrum kan brinna otroligt vackert.

 

Steg 5: Häll upp vaxet

vax hälls upp i bägare

När vaxets temperatur sjunkit till ungefär 55-60 grader är det lagom tid att hälla upp det. Ställ behållaren på vågen och nollställ den så att du häller upp den mängd vax du räknat ut i steg 2.

Försöka att hälla upp vaxet i ett lugnt tempo och med en jämn stråle. Annars kan det bildas små luftbubblor som gör ytan ojämn när ljuset stelnar.

När vaxet har börjat stelna kan du ta bort de stabiliserande pennorna eller tejpen och trimma veken till ungefär 0,5 cm. Låt dina ljus svalna i rumstemperatur i 24 timmar innan du tänder dem.

 

Ett sista tips: Tänk på att göra rent din utrustning medan vaxet fortfarande är varmt och mjukt. Stelnar det blir det svårt att få bort. Använd en pappershandduk för att torka av vaxresterna från skeden, termometern, kannan och kastrullen innan du sätter igång och diskar.

Blev ljusen inte perfekta? Ingen fara! Även de mest ojämna och klumpiga hemmagjorda ljusen tycker vi har sin charm. De kan brinna otroligt vackert och skapa en mysig atmosfär i hemmet – även med några skavanker.

Vägen till det perfekta ljuset tar tid, men vi lovar dig att resan dit är otroligt kul och lärorik. Så passa på att njuta av processen!

 

 

Rekommenderade inlägg