Med ålder kommer rynkor och det är något vi alla måste förlika oss med. En vanlig orsak till att rynkor utvecklas snabbare är att huden exponeras i solen, men även torr hud kan vara en bidragande faktor. Det är därför viktigt att du håller din hy återfuktad genom livet. Oftast börjar rynkor utvecklas nära munnen, ögonen och i pannan. Idag finns det mängder av anti-age-produkter som utlovar en yngre och friskare hy, men vi tror starkt på att en egen hemmagjord ansiktsmask kan fungera minst lika bra. Dessutom minskar risken för negativa bieffekter när du använder dig av naturliga ingredienser utan kemikalier.

Det är självklart viktigt att komponenterna i masken tjänar just din hud. För bästa resultat finns det även en del andra saker du behöver tänka på. Passa därför på att läsa våra 7 tips när du gör en hemmagjord ansiktsmask innan du sätter igång.

Känner du dig redo? Skrolla vidare för 5 fantastiska recept!

Ananas, papaya, jordgubbar och honung

Ansiktsmask, rynkor ananas

Tropiska frukter peelar varsamt huden och hjälper till med pigmentproblem. I denna ansiktsmask mot rynkor arbetar ananas, papaya och jordgubbar tillsammans för att ta bort gammal hud och ge din hy en ungdomlig lyster. Frukterna är packade med vitamin A och C såväl som fördelaktiga AHA (alfahydroxisyror) som exfolierar huden och ger den näring. Papaya innehåller bland annat höga nivåer av papain, ett enzym som hjälper till att lösa upp döda hudceller. Ananas är i sin tur rik på enzymet bromelain, som på liknande vis hjälper till att ta bort det yttre lagret av hud för att reducera ålderstecken och rynkor. Tillsammans med vitaminrika jordgubbar och återfuktande honung ger denna mask din hy en rejäl boost!

Du behöver:

 • ½ färsk papaya
 • 1 dl ananas
 • 5 jordgubbar
 • 1 msk honung

Gör så här:

Skala och kärna ur papaya och ananas och mosa eller mixa dem med övriga ingredienser. Applicera masken i ansiktet och låt verka i 15 minuter. Skölj sedan av den med varmt vatten.

Mörk choklad, honung, havregryn och yoghurt

Ansiktsmask, rynkor mörk choklad

På grund av sitt höga fettinnehåll är mörk choklad något som bör konsumeras i måttlighet. Under de dagar vi inte kan äta choklad kan vi tack och lov använda den i ansiktet! Chokladen och honungen i denna mask återfuktar och renar huden medan havregrynet verkar lugnande och minskar hudens torrhet. Yoghurten exfolierar varsamt genom att ta bort döda hudceller som får din hy att se grå och gammal ut.

Du behöver:

 • 5 rutor mörk choklad
 • 1 msk honung
 • 1 msk havregryn
 • 1 msk naturell yoghurt

Gör så här:

Smält den mörka chokladen och blanda ner övriga ingredienser tills du har en krämig pasta. Massera försiktigt in masken i huden och låt den sitta i 15 minuter. Skölj av med varmt vatten.

Grönt te, chiafrön och honung

Ansiktsmask, rynkor chiafrön

Antioxidanterna i grönt te har föryngrande egenskaper då de reparerar huden och eliminerar rynkor. Att behandla huden med grönt te har också visat sig läka skador från solen. Chiafrön är näringsrika små kraftpaket vars omega-3 fetter återfuktar huden samtidigt som de reducerar inflammation och rynkor. Tillsammans med lugnande, fuktgivande och antibakteriell honung blir den här ansiktsmasken perfekt för dig som vill ge din hy ett nytt liv!

Du behöver:

 • 1 kopp grönt te
 • 1 msk chiafrön
 • 1 msk honung

Gör så här:

Koka en liten kopp grönt te och låt det svalna. Häll i chiafrön och låt stå i cirka 10 minuter eller tills konsistensen tjocknar. Häll i honung och rör om. Applicera masken i ansiktet och låt verka i 15 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Granatäpple, yoghurt och honung

Ansiktsmask, rynkor granatäpple

För åldrande eller solbränd hy ger den här masken en kraftfull boost som lämnar din hy frisk och fräsch. Granatäpple hjälper till att skydda hudens kollagen som bland annat jämnar ut huden och motverkar rynkor och slapphet. Yoghurt exfolierar varsamt samtidigt som honung återfuktar och renar. Effektivt, billigt och superenkelt!

Du behöver:

 • ½ granatäpple
 • 2 msk yoghurt
 • 1 msk honung

Gör så här:

Gröp ur granatäpplet och mixa innehållet med de övriga ingredienserna. Applicera masken på huden och låt den verka i 15 minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Acaibär och olivolja

Ansiktsmask, rynkor acaibär

Acaibär är en perfekt ingrediens för dig som vill ge din hy en näringsrik och välgörande boost! De är främst rika på vitamin C som bevarar hudens oljebalans. Dessutom innehåller de vitamin A och E som är antiinflammatoriska och hjälper huden att brottas med akne och smuts. En ansiktsmask med malda eller pulveriserade acaibär jämnar ut rynkor, stramar åt porer och ger din hy en fantastisk lyster. Olivolja gör underverk när det kommer till att återfukta huden.

Du behöver:

 • 1 msk acaibär
 • 1 msk olivolja

Gör så här:

Torka och mal acaibären alternativt köp ett färdigt pulver. Häll över olivolja och blanda väl. Applicera masken i ansiktet och låt verka i 15 minuter. Skölj av med varmt vatten.

Rekommenderade inlägg