De flesta barn kan läsa av en digital klocka, men det kan vara lite klurigare att förstå vad en analog klocka visar. Även om digitala klockor är populära idag så är det viktigt att förstå hur en vanlig väggklocka fungerar. Med detta enkla pyssel av en papptallrik kan du hjälpa ditt barn att ligga före i utvecklingen. Det blir både roligt och kreativt!

Innan ni börjar göra er klocka måste ditt barn ha en grundläggande förståelse för tid. Hen bör kunna räkna från 1 till 60 och förstå skillnaden mellan morgon, dag och natt.

Material till klockpyssel

Pyssel, material papptallrik klocka

Du behöver:

  • Papptallrik
  • Färg
  • Pensel
  • Kritor eller pennor
  • Grovt papper
  • Provpåsklämma
  • Lim
  • Sax
  • Valfria dekorationer

Steg 1 – Måla papptallrik + siffror

Pyssel, måla papptallrik klocka

Börja med att måla papptallriken i valfri färg. Det går givetvis bra att skippa detta moment om ni vill ha en vit klocka eller använder en papptallrik som redan är färgad.

Måla ut siffrorna 12, 3, 6 och 9 med jämna mellanrum innanför tallrikens kant och fyll därefter i resten av klockans siffror. Ett alternativ är att klippa ut siffrorna på ett papper som exemplet visar. Om du vill spara tid går det bra att använda färdiga sifferklistermärken. För små barn som har svårt att placera ut siffrorna på rätt ställen kan du märka ut dem med en penna först.

Steg 2 – Gör klockvisare

Pyssel, visare papptallrik klocka

Det är dags att göra klockans visare. Rita två rektanglar på ett grovt papper, varav den ena är längre än den andra. Den långa biten kommer att visa minuter medan den korta får visa timmar. Klipp ut rektanglarna med en sax och klipp till en spets på ena änden av varje bit. För att hjälpa ditt barn att skilja på visarna kan du skriva ”minuter” på den korta visaren och ”timmar” på den långa.

Gör ett litet hål i mitten av papptallriken med hjälp av saxens spets. Gör även ett hål i den fyrkantiga änden av varje visare. Trä på visarna på provpåsklämman och för den genom hålet i papptallriken. Vik ut klämmans ben på baksidan, tillräckligt löst för att visarna ska kunna röras fritt.

Steg 3 – Dekorera klockan

Pyssel, dekorera papptallrik klocka

Tekniskt sett är klockan färdig, men nu börjar det roliga! Det är dags att bli kreativ och dekorera precis som ni vill, till exempel med klistermärken, färger, glitter och knappar. Använd fantasin för att sätta en personlig prägel på klockan och se till att ha kul med ditt barn!

Rekommenderade inlägg