Om du tycker om att göra saker själv är ett hett tips att skaffa en limpistol. Det billiga verktyget gör tusentals projekt möjliga och är dessutom enkelt att använda, det är i princip bara att sikta och trycka. När limstavarna har värmts upp kan det heta limmet verka på mängder av material och fästa allt från papper och metall till trä och tyg. En limpistol är inte bara bra vid tillverkning av saker, utan även för reparationsjobb.

Limpistoler finns i olika varianter och storlekar, allt från små modeller för pyssel till stora industriella modeller för exempelvis mattläggning. De mer avancerade varianterna är tyngre och blir heta snabbare. En del tillverkare erbjuder batteridrivna limpistoler, men de allra flesta har en sladd som kopplas till ett eluttag.

Att köpa limpistol

När du väljer vilken limpistol du ska köpa finns det en del saker du kan fråga dig.

  • Liten eller stor modell? Först måste du avgöra vilken storlek på limpistolen som är rätt för just ditt projekt. Mindre varianter är bättre för små projekt, som att göra en scrap book eller limma på papper och kartong. De går att finna i butiker som Clas Ohlson och Panduro. Större varianter lämpar sig bättre för grövre material som trä och metall. Sådana limpistoler kan du hitta i byggvaruhus som Bauhaus.
  • Hög eller låg temperatur? Om du arbetar nära barn eller hanterar känsliga material bör du välja en lågtemperaturpistol som smälter limstiften vid ca 120 °C. Högtemperaturpistoler, som lämpar sig för grövre material som trä, kan hettas upp till hela 190 °C. Det finns modeller som kan arbeta vid både höga och låga temperaturer, men de kostar vanligtvis lite mer.

Att använda limpistol

Innan du börjar använda din limpistol är det viktigt att du läser tillverkarens instruktioner. När du är redo att börja är själva användningen rätt enkel. Små limpistoler tar dryga fem minuter att hetta upp, de större och mer avancerade varianterna går ofta snabbare att få varma. Du håller limpistolen i ett handgrepp och matar in en fast limstav enligt instruktionerna. I pistolens kropp smälter limmet och när avtryckaren hålls in tvingas det ut ur den konformade spetsen längst fram. Om det är första användningen kan det krävas en hel stav för att fylla kammaren med smält lim. Det kan då hända att du behöver stoppa in ytterligare en stav för att limmet ska kunna pressas ut. Se till att limpistolen är ordentligt uppvärmd innan användning, ju hetare desto bättre!

Återbruk, använda limpistol

När det är dags att börja limma bör du först torka av munstycket så att det är fritt från gammalt lim. Håll limpistolen mot det som ska limmas och tryck försiktigt på avtryckaren för att få ut rätt mängd lim. Ofta behövs väldigt lite. Limma i en svepande rörelse och försök att inte föra bort limpistolen alltför hastigt. Risken finns att det bildas långa trådar av lim som kan störa och förstöra. Ett tips är att försiktigt kapa av limmet med sidan av limpistolens mynning.

Det starka limmet binds omedelbart och torkar snabbt. Var dock försiktig med att röra de ihopsatta delarna direkt, låt det gärna gå någon minut. För dig som tycker att det är tråkigt med genomskinligt lim går det att köpa limstavar i flera olika färger och även med glitter.

Säkerhetstips

Limpistoler är relativt simpla verktyg, men de höga temperaturerna gör det viktigt att att vara försiktig. Vid felaktig användning kan det heta limmet orsaka brännskador och i värsta fall kan pistolen ge upphov till eld. För att användningen ska gå säkert till finns det några saker att tänka på.

  • Skydda din arbetsyta. Limmet torkar snabbt och kan lätt förstöra ditt underlag. Med en tjock skiva kartong får du ett bra skydd för din arbetsyta. Mellan appliceringarna kan du ställa limpistolen på en bit aluminiumfolie. På så vis skyddas underlaget mot eventuella droppar från limpistolens mynning.
  • Skydda dig själv. För att skydda dig själv kan du ha på dig långärmat och kanske till och med ett par handskar. Om du använder tyngre och mer avancerade limpistoler rekommenderas även skyddsglasögon. Skulle du få hett lim på huden måste du genast spola med kallt vatten för att lindra den brännande känslan och få limmet att lossna.
  • Akta dig för limmet. Rör aldrig limmet innan det har svalnat. Även om du använder en lågtemperaturpistol är det smälta limmet otroligt varmt. Kommer det i kontakt med huden kan det orsaka smärta, blåsor och brännskador. Var noga med att alltid rikta spetsen bort från din kropp och tänk på att det kan droppa lim även när du inte håller in avtryckaren.

Rekommenderade inlägg